Home » Blog » Gezonde leefstijl » Je bent wat je eet. En… hoe je eet! Het domino-effect in onze ‘lichaamsfabriek’

Je bent wat je eet. En… hoe je eet! Het domino-effect in onze ‘lichaamsfabriek’

door | 14 mei, 2020 | Gezonde leefstijl

“Je bent wat je eet” is een algemeen bekende uitspraak. Het betekent niet dat iemand die veel chocola eet, op een dag in een chocoladereep verandert. De betekenis is natuurlijk veel dieper. Wat stop jij allemaal in je lichaam? En wat is het effect daarvan? Nog dieper gaan we wanneer we niet alleen kijken naar ‘wat’ , maar ook naar ‘hoe’. Want helaas gaan we daar al vaak de mist in…

Tot ons spijsverteringskanaal behoren de mond- en keelholte, de slokdarm, de maag en de dunne en dikke darm. Het verteringsproces begint in de mond. Een cruciaal begin! Bij het kauwen op ons voedsel komt speeksel vrij uit onze speekselklieren. Dit speeksel bevat enzymen, die ervoor zorgen dat het voedsel goed voorbereid wordt om juist aan de maag aan te leveren. Nu komt het: dit enzym komt pas vrij, na twaalf keer kauwen. Doen wij dat? Meestal niet… Het is hap, slik, weg.

Wanneer dit enzym ontbreekt door te weinig kauwen, wordt de voeding onjuist aangeleverd in de maag. Zonder dit enzym raakt de maag namelijk uit balans en kan zijn werk vervolgens maar half afleveren in de dunne darm. In onze darmen worden voedingsstoffen, mineralen en vitamines verwerkt en opgenomen. In onze darmwand bepaalt de darmflora (de ‘grenswachter’) welke van deze stoffen de bloedbaan in mogen en welke niet. Er is alleen een klein probleem: wanneer deze beschadigd is, laat hij ook stoffen door die eigenlijk niet in onze bloedbaan thuis horen!

Ons bloed bevat hormonen die de vitamines en mineralen via de bloedbaan naar de juiste organen vervoeren. Deze organen krijgen echter verkeerde informatie aangeleverd van de hormonen, waardoor zij weer een verkeerde productie draaien. Op hun beurt geven zij weer verkeerde info door aan het volgende hormoon, die op pad gaat naar het volgende orgaan. Een echt domino-effect.

Het hormoonsysteem heeft een prachtig harmonische samenwerking tussen verschillende onderdelen van het lichaam. Het werkt met een slim feedbacksysteem. Denk aan de thermostaat van de centrale verwarming: er wordt aangegeven wanneer de verwarming even mag minderen. Onze thermostaat bevindt zich in ons hoofd en is onderdeel van onze hersenstam: de hypothalamus en hypofyse. Je kunt ze zien als de dirigent en de eerste viool van het “hormoonorkest”. Ze hebben een nauwe samenwerking en hebben nog een andere belangrijke functie. Ze zijn namelijk ook het aansturings- en feedbacksysteem van een ander circuit: het zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel en het hormoonstelsel werken nauw samen. Dit verklaart waarom voeding een grote invloed heeft op ons psychisch welzijn. Hormoonverstorende voeding en omgevingsfactoren kunnen de oorzaak zijn van angsten, depressie, pijn, verslaving, allergieën, ADHD, een kort lontje…

Wanneer er een disbalans is in één of meerdere van onze systemen, uit zich dat vaak in vage en onbegrepen, aanslepende klachten. Klachten die vaak door te weinig mensen, artsen en specialisten ontdekt worden.

Wanneer je zonder de juiste hulp te lang met klachten blijft lopen, kan de combinatie van een gevoelige darm en een allergie of intolerantie ervoor zorgen dat je een auto-immuunziekte ontwikkelt. Iedere familielijn heeft namelijk specifieke erfelijke ziektes in het DNA. Ze kunnen op de achtergrond blijven, een verkeerde leefstijl zorgt er vaak voor dat zo’n ziekte wel tot uiting komt… Een juiste leefstijl kan voorkomen dat zo’n “familie-stofje” geactiveerd wordt!

Wat ik prachtig vind aan ons lichaam, is dat het ontzettend intelligent is. Als je de oorzaak aanpakt, is het in staat zichzelf weer te herstellen van vrij grote schade. Symptoombestrijding zie ik als een pleister op een houten been. Het heeft weinig of geen nut als de oorzaak genegeerd wordt. Vaak stoppen mensen na het behandelen van de symptomen; het voelt klaar. Opgelost. Terwijl hier juist het werk begint om de oorzaak te vinden en daarmee aan de slag te gaan. Voor mij is het dus én én. Zoeken naar de oorzaak, die aanpakken, en daarmee ook de symptomen verhelpen!

“Natuurlijk gezond” zijn, houdt voor mij in:
– Hormoonvriendelijke voeding eten
– Hormoonverstorende factoren zo veel mogelijk zo veel mogelijk vermijden
– Alle stressfactoren voor het lichaam zo veel mogelijk reduceren (dit gaat veel verder dan het hebben van ‘een volle agenda’)
– Het terugdraaien van allergieën & intoleranties
– Ontspanning
– Meditatie
– Ademhaling
– Beweging & sport
– Een goede nachtrust
– Mindsetting en positief taalgebruik
– Het aanvullen van tekorten door hoogwaardige gekwalificeerde supplementen met herstel tot in de kern van de lichaamscel
– Een hiërarchische aanpak (oftewel: beginnen bij het begin)

Ik help je graag met het opsporen van het begin van jouw domino-effect, om zo jouw klachten te kunnen verhelpen. Jou op een natuurlijke manier een gezond en vitaal lichaam geven, staat bij mij op nummer één!

Over mij

In mijn blogs vind je tips voor een goede leefstijl en weetjes over het menselijk lichaam. Ik deel weetjes over gezonde voeding en geef mijn mening over interessante, actuele onderwerpen. Burnouts, stress, allergieën, voeding… alles komt aan bod!

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1